Verbeteren van het handschrift

Wat kan ik doen om het handschrift van mijn kind te verbeteren?
 
Komt uw zoon of dochter wel eens met schoolwerk thuis die u niet kunt lezen? Of geeft de juf aan dat zij het handschrift van uw zoon/dochter moet verbeteren? Of misschien houdt uw zoon/dochter niet van schrijven, omdat hij/zij het moeilijk vindt.
 
In de huidige maatschappij is de digitalisering zich enorm aan het ontwikkelen. Het heeft zijn voordelen! Maar kinderen schrijven steeds minder met de hand. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor later.
Door te schrijven worden woorden beter onthouden in vergelijking met typen. Ook is er een belangrijk verband tussen schrijven en de schriftelijke taalontwikkeling, bijvoorbeeld spelling. 
 
Om ervoor te zorgen dat uw kind goed met de (schrijf)opdrachten van school mee kan komen, is er een leesbaar handschrift nodig met een passend schrijftempo. Liggen daar uitdagingen? Dan kan de fysio- of ergotherapeut bekijken waardoor
het schrijven moeizaam gaat. Wat we vaak tegenkomen zijn de volgende moeilijkheden:
  • Het kind volgt een onjuist lettertraject, maakt de verkeerde schrijfbeweging.
  • De pengreep is inefficiënt
  • Het kind duwt te hard op het potlood
  • Inefficiënte werkhouding
  • Moeite met concentreren
  • Onvoldoende oog-hand coordinatie
  • Problemen in het (visueel) herkennen van letters en (auditief) klanken
De kinderfysiotherapeut of ergotherapeut kunnen samen met u en uw kind in kaart brengen wat de oorzaken zijn van het schrijfprobleem en bedenken dan hoe we dit kunnen oefenen.
De therapie is vooral gericht op het hebben van plezier tijdens het schrijven, zodat uw
kind enthousiast wordt om te schrijven en zelfverzekerd wordt. Om snel resultaat te zien is thuis oefenen essentieel! Veel herhaling maakt dat de ‘nieuwe’ manier van schrijven sneller automatiseert. 
 
Wilt u graag dat uw zoon/dochter beter leert schrijven? Vul het aanmeldformulier in en wij nemen snel contact met u op. Wilt u eerst overleggen of heeft u vragen? Bel ons dan!